Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Ενα συνεχιζομενο περιβαντολογικο εγκλημα


Εξαφανίζεται η «Μανίνα» Ξηρομέρου, το δάσος μνημείο της Αιτωλοακαρνανίας-ΑΝΕΞΕΛΕΓΤΗ Η ΔΡΑΣΗ ΛΑΘΡΟΫΛΟΜΩΝ

Το περίφημο και μοναδικό Βαλανιδοδάσος, η «Μάνινα» Ξηρομέρου, που κάλυπτε μια έκταση εκατόν σαράντα χιλιάδων στρεμμάτων, με αιωνόβια δένδρα βαλανιδιάς, 300-800 χρόνων, και που στο πρόσφατο παρελθόν ήταν πηγή σοβαρού εισοδήματος στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας εξαφανίζεται σιγά-σιγά. Τις μέρες των γιορτών κόπηκαν παράνομα είκοσι πέντε υπερ-αιωνόβια δέντρα Ακαρνανικής βαλανιδιάς 300 μέχρι 800 ετών στην καρδιά του δάσους, μεταξύ Γουριώτισσας και Προδρόμου. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ενημερώθηκαν άμεσα, αλλά δεν έκαναν τον κόπο να επιβεβαιώσουν την καταγγελία σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Γουριώτισσας κ. Κων/νο Κώστα, που κατήγγειλε το γεγονός στο δασαρχείο. Όπως δήλωσε: «τόσο τα δασαρχεία όσο και οι δήμοι, η νομαρχία, η περιφέρεια και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, γνωρίζουν το πρόβλημα που υπάρχει στο Βελανιδόδασος, αλλά αδιαφορούν. Γνωρίζουν ακόμη και τα ονόματα των λαθροϋλοτόμων. Όλοι το ξέρουν. Το χωριό, οι δασάρχες, οι εισαγγελείς... Το θέμα είναι ότι δεν ενδιαφέρεται κανείς να βάλει ένα τέλος σ' αυτό το έγκλημα». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φυσιολατρικού και Αθλητικού Συλλόγου «Παιώνια» κ. Αποστόλη Τζογάνη η λαθροϋλοτομία στο Βελανιδόδασος του Ξηρομέρου κρατά 60 χρόνια περίπου, ίσως και περισσότερο. Σύμφωνα με την εισήγηση της δασικής υπηρεσίας στην ημερίδα, που διεξήχθη στο Μεσολόγγι, τον Μάιο του 2002, με θέμα «Δάση βαλανιδιάς, παρελθόν, παρόν και μέλλον», από το 1950 μέχρι το 1964, στο βελανιδοδάσος Ξηρομέρου υλοτομήθηκαν παράνομα 115.000 βελανιδιές.
Έχει δρομολογηθεί καταγγελία προς τα Δασαρχεία, την Εισαγγελία Πρωτοδικών και την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Για την προστασία αυτού του δάσους παλεύει εδώ και αρκετά χρόνια ο "Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς" που βγάζουν το περιοδικό "Η Βελανιδιά". Διαβάστε την επιστολή ενός ευαισθητοποιημένου πολίτη, του πρώην υπουργού Γ. Παπαδημητρίου.
Μια σοβαρή προσπάθεια προστασίας και βιώσιμης διαχείρισης του δάσους, θα μπορούσε να συμβάλει και στην ευημερία της τοπικής κοινωνίας, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές.

Πληροφορίες:
http://www.velanidodasoa.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου